Co wyróżnia piwa czeskie?


Kufel z piwemPiwo, jako napój niskoalkoholowy cieszy się dużą popularnością wśród szerokiego grona odbiorców. Wiele osób gustuje w ciemnych stoutach, inni w różnorodnych piwach craftowych, a jeszcze inni upodobali sobie piwa czeskieCo sprawia, że są tak wyjątkowe? Mówi się, że czeskie piwa są najlepsze na świecie i ku zdziwieniu niektórych – nie jest to czcze gadanie, ponieważ co roku różne browary czeskie są doceniane i zdobywają wysokie miejsca w konkursach organizowanych przez World Best Beer.

 

Czeskie piwa – charakterystyka

Myśląc o czeskim piwie, od razu na myśl przychodzi lekki pilzner, który jest warzony w tradycyjny sposób. Niesamowity smak i wysoka jakość wymagają czasu, dlatego cały  proces jest długotrwały. Warzenie rozpoczyna się od zacierania dekokcyjnego - trójwarstwowego lub dwuwarstwowego. Następnie przechodzi się do gotowania. Żeby uzyskać złocisty kolor oraz posmak karmelu wywar należy gotować przez dwie godziny. Po tych czynnościach można przejść do chmielenia najpierw brzeczki, a następnie dodawać chmiel porcjami przed końcem gotowania:

- 85 minut przed końcem – w celu uzyskania posmaku goryczki,
- 25 minut przed końcem – w celu uzyskania pożądanego, gorzkawego smaku,
- chwilę przed zakończeniem gotowania – dla aromatu.

Następnie należy w możliwie najszybszy sposób schłodzić wywar do około 10˚C, napowietrzyć i zalać drożdżami. Tak rozpoczyna się proces fermentacji, który trwa około dwa tygodnie i prowadzi się go w temperaturze 12˚C. Po tym czasie trzeba podnieść temperaturę o stopień na 24h, a następnie schłodzić do około 1˚C i pozostawić na 4 tygodnie. Dopiero po tak skomplikowanej i długotrwałej procedurze, gotowy pilzner można rozlać do butelek.

Zastosowanie najlepszej jakości słodu pilzneńskiego sprawia, że czeskich piw nie da się pomylić z żadnymi innymi. Co ciekawe – Czesi nie stosują tradycyjnego podziału piw, tutaj wyróżnia się tylko dwa rodzaje – jasne i ciemne, które są warzone na różne sposoby, dzięki czemu posiadają odmienną moc. Pilznery i jasne lagery mają charakterystyczny, goryczkowy smak, natomiast ciemne lagery mają słodki posmak.  

Czesi rozpowszechnili pilznery, które obecnie są uznawane za najpowszechniejszy rodzaj piwa na całym świecie. Nazwa ,,pilzner” wywodzi się od miasta – Pilzno, gdzie tradycja piwowarska sięga początku XIV wieku. Po dziś warzone jest tam jedno z najbardziej rozpoznawanych piw – Pilsner Urquell. Wiele krajów, np. Niemcy próbowali warzyć w analogiczny sposób swoje własne pilznery, jednak jakość zawsze odbiega od oryginału. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że czeski słód jest nie do podrobienia.