Hurtownia piw rzemieślniczych, kraftowych
Polski kraft rozwija się i z roku na rok pojawiają się nowe browary zarówno własne, jak i kontraktowe. Wytwarzają piwo rzemieślnicze oparte na autorskich recepturach różnych stylów. Raz trzymają się konkretnych wytycznych, innym razem proponują konsumentom ciekawe wariacje vermont ipa, milk stouta czy portera bałtyckiego. Tak duża różnorodność stanowi odpowiedź na oczekiwania konsumentów, które z każdym rokiem są coraz bardziej wyśrubowane.
Polskie i zagraniczne browary kraftowe
Nasza hurtownia piw rzemieślniczych współpracuje z największymi i najbardziej znanymi browarami kratowymi w kraju i za granicą. Pojawiają się one na największych imprezach piwnych w kraju, a ich piwa kraftowe zdobywają wyróżnienia i nagrody. W asortymencie naszej hurtowni piwa rzemieślniczego w województwie łódzkim dostępne są premierowe produkty, które sprawnie dystrybuujemy do sklepów branżowych, restauracji, pubów, multi-tapów, a także hotelowych barów.
Dostawy piw rzemieślniczych
Jako hurtownia piw rzemieślniczych umożliwiamy zamawianie dużych ilości produktów, zapewniając przy tym dobrą cenę. Możemy nawiązać także stałą współpracę, zapewniając regularne dostawy piw rzemieślniczych. Informujemy przy tym o pojawiających się i planowanych nowościach, a także pozostajemy w stałym kontakcie z zamawiającymi. Dbamy o to, by nasi klienci mieli dostęp do najlepszych i najciekawszych trunków. Zapewniamy dostawy transportem własnym w Łodzi i okolicach.
Co to są browary rzemieślnicze?
Unikalna, autorska receptura zawierająca naturalne, a często też nietypowe dodatki – tym wyróżniają się piwa rzemieślnicze. To oryginalny smak, ale nie tylko. Nie bez powodu trunki te nazywane są rzemieślniczymi. Nie pochodzą bowiem ze znanych, potężnych koncernów. Produkowane są w małych, niezależnych browarach kraftowych, które w procesach produkcji wykorzystują fermentację tradycyjnych bądź innowacyjnych składników. Wykluczone są tutaj sztuczne dodatki oraz nienaturalne procesy. Każdy browar ma swoją unikalną recepturę oraz stosuje inne procesy technologiczne podczas tworzenia trunku. Istnieją browary, które używają sekretnych, wypracowanych na przestrzeni lat technik charakterystycznych dla danej placówki, która umożliwia produkcję niepowtarzalnych piw. Współpracujemy z tego rodzaju browarami, dzięki czemu możesz znaleźć u nas ciekawe piwa, które spełnią wymagania nawet najbardziej wymagających, spragnionych wrażeń klientów.
Jak wygląda proces produkcji?
Piwo rzemieślnicze powstaje w wyniku naturalnej fermentacji. Słód jęczmienny transportowany jest do kotła (za pomocą specjalnej rury), gdzie utrzymywany jest w ciepłej wodzie. Następnie dochodzi do filtracji w drugim kotle – słód zostaje oddzielony od brzeczki, która wraca ponownie do pierwszego kotła. Dodaje się do niej chmiel oraz inne naturalne dodatki (różne w zależności od stylu trunku), a następnie poddaje się ją procesowi gotowania. Kolejnym etapem jest szybkie schłodzenie uzyskanej mikstury. Następuje to w wyniku przepompowania do zbiorników fermentacyjnych poprzez instalację chłodzącą.
W zbiornikach piwo musi przeleżeć kilka tygodni – dopiero po fermentacji, a następnie filtracji nadaje się do spożycia. Warto zaznaczyć, że browary kraftowe stawiają na naturalne procesy, jak i składniki. Dlatego nie znajdą tutaj Państwo sztucznych dodatków czy konserwantów. Raczej nie stosuje się tutaj także takich procesów jak na przykład pasteryzacja.
Jakie gatunki rzemieślnicze wybrać na początek?
Na rynku dostępnych jest naprawdę wiele gatunków trunków kraftowych. Osoby, które nigdy nie miały z nimi do czynienia i przyzwyczajone są do smaku trunków komercyjnych, powinny zacząć od lżejszych odmian jak na przykład orzeźwiające witbiery czy słodkawe milk stouty. Są one delikatniejsze w smaku i nie dominuje w nich charakterystyczna goryczka. Inną propozycją są odmiany pszeniczne o słabej goryczce chmielowej (bądź też całkiem niewyczuwalnej). Warto zwrócić uwagę na oznaczenie IBU na etykiecie – im wyższa jego wartość, tym wyższy jest poziom goryczki. Rozpoczęcie przygody z piwami kratowymi pozbawionymi goryczki pozwala amatorom stopniowo zapoznawać się z piwami tego rodzaju i z czasem, być może, skierować się w stronę piw o mocniejszym smaku i aromacie.
Jak pić piwa rzemieślnicze?
Zaleca się serwowanie trunków kraftowych w specjalnym szkle. Nie chodzi tutaj tylko o walory estetyczne, ale przede wszystkim o smak. Szkło dobrane do stylu trunku pozwala wydobyć z niego walory smakowe oraz zapachowe. Istotnym elementem jest również temperatura serwowanego trunku – ma ona ogromny wpływ na smak oraz aromat. Obowiązuje tutaj zasada, że lepsza jest temperatura zbyt wysoka niż zbyt niska. Cieplejsza temperatura uwalnia zazwyczaj więcej aromatu oraz walorów smakowych.
Dlaczego trunki rzemieślnicze są takie drogie?
Nie da się nie zauważyć, że ceny piw kraftowych są wyższe niż pochodzących z komercyjnych browarów. Wysokie ceny spotykamy nie tylko w lokalach, ale i w hurtowniach piw rzemieślniczych. Ma to jednak swoje uzasadnienie. Do ich produkcji używa się bowiem wyłącznie naturalnych, choć czasem i nietypowych składników oraz dodatków. Sama produkcja trwa dłużej, co z kolei oznacza też wyższe koszty pracy oraz amortyzacji sprzętu. Wydłużony proces produkcji pozwala w pełni uwolnić aromat oraz smak piwa i tym samym stworzyć niepowtarzalny trunek. W hurtowni Zofmar Bis warto zapłacić wyższą cenę za wysokojakościowe i oryginalne piwa – możesz mieć pewność, że zakupisz nietypowy napój, którym będziesz mógł/mogła cieszyć się podczas wieczornego relaksu lub spotkania z przyjaciółmi. Z łatwością znajdziesz w naszej ofercie piwo najlepsze dla siebie!