Piwa belgijskie
Belgijskie piwa cechują się oryginalnym smakiem uzyskiwanym dzięki tradycyjnym recepturom pieczołowicie przechowywanym i przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Oprócz klasycznych składników, producenci często używają zbóż takich jak ryż oraz kukurydza. W procesie wytwarzania wykorzystywane są różne odmiany chmielu oraz rozmaite zioła i przyprawy, między innymi kolendra oraz skórka pomarańczy.
Piwa fermentacji spontanicznej i mieszanej
Belgijskie piwa wyróżniają się na tle konkurencji sposobem fermentacji. Wymienia się fermentację spontaniczną, w której beczka z chmielem wystawiana jest po prostu na zewnątrz, a proces fermentacji zachodzi naturalnie bez dodatku drożdży. Innym sposobem fermentacji jest fermentacja mieszana, w której piwo po fermentacji mlekowej jest mieszane ze świeżym piwem wysokiej fermentacji. Najbardziej znanymi piwami fermentacji spontanicznej są:
- Lambic (kwaśne piwo ze słodu pszenicznego),
- Oude Geuze (mieszanka kilku roczników Lambica, która następnie poddawana jest fermentacji w butelkach typu szampańskiego),
- Faro (powstaje poprzez kupażowanie młodszych i starszych roczników piwa typu Lambic),
- Oude Kriek (tradycyjne piwo owocowe).
Z kolei najpopularniejsze piwo fermentacji mieszanej to Oud Bruin, które cechuje bardzo długi proces dojrzewania – od kliku miesięcy aż do roku. Oczywiście produkowane są również piwa górnej fermentacji (Tripel, Dubbel, Witbier) oraz piwa dolnej fermentacji (Speciale Belge – belgijski odpowiednik pilznerów).