Jakie właściwości zdrowotne ma piwo?


szklanka piwa na stolePiwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. W wielu krajach stanowi ono swego rodzaju część kultury i tradycji. Obecnie na rynku dostępne są przeróżne rodzaje piw, różniące się nie tylko wyglądem, ale również smakiem, klarownością czy krajem pochodzenia. Piwo jako trunek ma naprawdę wielu wielbicieli. Wiele osób sięga po nie zwłaszcza w lecie, kiedy panują upały.

 

Czy piwo można uznawać za produkt prozdrowotny?

Piwo jest napojem alkoholowym, którego nadmierne spożycie nie jest dobre dla zdrowia. Warto jednak wiedzieć, że w umiarkowanych ilościach może dostarczać organizmowi różnych witamin i minerałów. Trunek ten zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. W piwie znajdują się także przeciwutleniacze, pomagające chronić organizm przed wolnymi rodnikami, szkodliwie wpływającymi na zdrowie.

 Picie piwa w umiarkowanych ilościach może również wzmocnić kości i w pewnym stopniu chronić przed osteoporozą. Największą zawartość witaminy B mają piwa regionalne niepasteryzowane – jego źródłem jest osad drożdżowy znajdujący się na dnie butelki. Niewielkie ilości piwa mogą również wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a także ułatwić zasypianie.

 

Jak jeszcze może wpłynąć umiarkowane spożycie piwa na zdrowie?

Umiarkowane spożycie tego trunku może wspierać organizm w sytuacjach stresowych. Jest to możliwe dzięki zawartości kwasu gamma-aminomasłowego, wpływającego na poprawę samopoczucia i redukcję stresu. Warto pamiętać, że pozytywny wpływ na zdrowie występuje w przypadku umiarkowanego spożycia. Picie większych ilości piwa nie wiąże się z korzystnym wpływem na zdrowie. Spożywanie piwa nie jest wskazane osobom z cukrzycą, podagrą, chorobami wątroby, żołądka i trzustki.