Piwa niemieckie. Czym się charakteryzują?
Niemcy są krajem, które słynie z zamiłowania do piwa. W tym kraju produkuje się mnóstwo tego trunku, a oferowane produkty charakteryzują się naprawdę wysoką jakością. W Niemczech nie tylko produkuje się najwięcej piwa – ten kraj jest jednym z miejsc, w którym piwo jest najchętniej i najczęściej spożywanym trunkiem alkoholowym. To właśnie w Niemczech obchodzi się ogromny i głośny festiwal na cześć piwa – Oktoberfest.
Jakie cechy wyróżniają niemieckie piwa?
Piwa niemieckie cieszą cię uznaniem na całym świecie. Główną cechą charakterystyczną trunku produkowanego w tym kraju jest bardzo wysoka jakość. W Polsce można dostać je głównie w hurtowniach piw zagranicznych, które sprowadzają je z krajów, w których są produkowane. Do najpopularniejszych niemieckich piw można zaliczyć koźlaka, pilznera, piwo marcowe, piwo dymione, a także piwa Weizenbier, Altbier i Kolsch.
Koźlak jest piwem mocnym produkowanym ze słodu jęczmiennego. Pilzner charakteryzuje się lekkim, delikatnym smakiem. Piwo marcowe to mocny lager, natomiast piwo dymione, znane również jako Rauchbier jest trunkiem o bardzo ciekawym, lekko wędzonym aromacie. Weizenbier to musujące piwo z dodatkiem pszenicy, bardzo rześkie w smaku. Altbier należy do bardziej gorzkich piw, natomiast Kolsch jest piwem jasnym, lekkim i orzeźwiającym.
Co jeszcze wyróżnia niemieckie piwa?
Co ciekawe, w Niemczech obowiązuje prawo czystości dotyczące piwa. Dotyczy ono całego procesu produkcji i składników, które są używane do stworzenia tego trunku. W tym kraju do produkcji piwa można wykorzystywać jedynie wodę, słód, chmiel i drożdże. W niektórych przypadkach dopuszczone jest również użycie określonych substancji słodzących. Dzięki zachowaniu ścisłych procedur Niemcy jako kraj mogą pochwalić się naprawdę doskonałym piwem.