Piwo smakowe - hit czy kit?
Piwo, do którego dodawane są dodatkowe składniki w celu wzbogacenia smaku finalnego produktu, nazywane jest smakowym lub aromatyzowanym. Należy je odróżnić od mieszanin piwa oraz od napojów bezalkoholowych. Piwa tego rodzaju produkowane są w nieco zmodyfikowanej technologii, właściwej dla piw klasycznych – różnią się tylko dodatkiem substancji smakowych. Skąd taka popularność piw smakowych?
Etapy warzenia piwa smakowego
Do produkcji piwa rzemieślniczego wykorzystuje się tylko 4 składniki: wodę, słód, chmiel i drożdże. Słód jest mielony w młynie lub śrutowniku, a następnie trafia do kadzi zaciernej, gdzie zalewany jest wodą i podgrzewany. Mieszadła w kadzi zacierają słód, dzięki czemu do wody przedostają się jego związki enzymatyczne. Powstający w ten sposób zacier trafia do kotła warzelnego, gdzie po dodaniu chmielu w odpowiednim stężeniu, następuje właściwe gotowanie, czyli warzenie. Po zakończonym warzeniu gorąca brzeczka trafia do kadzi wirowej, gdzie następuje sedymentacja odpadów. W kolejnym etapie do brzeczki dodawane są drożdże, czyli następuje proces fermentacji, który kończy filtracja i przepompowanie gotowego piwa do tanków leżakowych. Dodatek substancji smakowych może mieć miejsce na etapie wytwarzania brzeczki podstawowej lub już po zakończeniu fermentacji alkoholowej. Przed ostatecznym rozlaniem gotowego piwa następuje jeszcze jego filtracja oraz pasteryzacja.
Nowoczesny hit czy klasyczny kit?
Piwa owocowe mają za sobą ponad 100 lat tradycji. Na polskim rynku piwnym do niedawna istniał zauważalny podział na piwa o wyraźnym piwnym smaku i kolorze, przeznaczone dla mężczyzn oraz na piwa o smaku niestandardowym, najczęściej owocowym, przeznaczone dla kobiet. Dodawanie substancji smakowych do bursztynowego trunku uważane było za psucie napoju. Rzeczywistość jest mniej jednoznaczna, ponieważ od kilku lat piwa smakowe podbijają serca większości Polaków, a ich reklama kierowana jest już szeroko również do mężczyzn. Producenci zauważyli bowiem, że mężczyźni też piją piwa smakowe o mniejszej goryczce. Współcześnie prawie nikt nie wyobraża sobie gorącego lata bez orzeźwiającego, owocowego czy miodowego smaku. Tym bardziej, iż do produkcji piw smakowych, zwłaszcza rzemieślniczych, używa się produktów z najwyższej półki. Do piw smakowych zaliczane są produkty, które można podzielić pod względem procentowej zawartości części owocowej, aromatycznej. Pierwszą grupą są tak zwane beer-mixy, mają one około połowy zawartości napoju. Inną grupą są piwa aromatyzowane, gdzie stosunek piwa wynosi ok. 90-95%, a reszta to dodatek aromatów, cukru, koncentratów owocowych. Dzięki temu klienci mogą wybrać odpowiadający ich oczekiwaniom produkt.