Blog


picie piwa z przyjaciółmi

Jakie piwo Polacy piją najchętniej? Zestawienie

Piwo jest napojem, który w wielu krajach cieszy się szczególnym uznaniem. Trunek ten dostępny jest w różnych odsłonach, co sprawia, że znajduje jeszcze więcej entuzjastów na całym świecie. Jednym z krajów o największym spożyciu tego trunku jest Polska. Od wielu lat piwo jest w naszym kraju jednym z najczęściej wybieranych napojów alkoholowych, a jego popularność wydaje się ciągle rosnąć.

piwa rzemieślnicze

Składniki piw rzemieślniczych

Piwa rzemieślnicze, nazywane często również kraftowymi stanowią dosyć dużą grupę. Obecnie na rynku dostępne są naprawdę różne oryginalne typy piw, stanowiące kombinację różnych, często niecodziennych smaków. Produkcją piw rzemieślniczych zajmują się zazwyczaj małe, lokalne browary. Ich podstawowy skład jest bardzo prosty, jednak później może ulec rozszerzeniu – mowa tu głównie o różnego rodzaju dodatkach, wpływających na smak, aromat i wygląd tego trunku.

Nalewanie piwa

Różnice pomiędzy piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym

Piwo jest jednym z najchętniej spożywanych napojów alkoholowych nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Znane od lat jako złocisty trunek z pianką obecnie przyjmuje naprawdę różnorodne formy, co sprawiło, że obecnie jeszcze więcej osób chętnie sięga po ten napój. Piwo jako trunek z powodzeniem sprawdza się zarówno w gorące dni, jak i podczas zimy. Można spożywać je jako uzupełnienie posiłku lub sączyć podczas spotkania z przyjaciółmi. Wśród wielu rodzajów piwa można wyróżnić dwie grupy: piwa pasteryzowane i niepasteryzowane.

mięso na talerzu z kuflem piwa

Z czym serwować piwo?

Piwo jako napój bardzo często kojarzone jest jako samodzielny trunek, do którego można ewentualnie domówić przekąskę pod postacią orzeszków, krakersów czy chipsów. Tak naprawdę piwo jako napój stanowi świetne uzupełnienie do różnego rodzaju potraw. Chociaż w przypadku win jest to powszechnie znana wiedza, to w przypadku piw nie zawsze wiadomo, które będzie najlepsze do podkreślenia smaku danego dania.

skroplona woda na szklance z piwem

W jakiej temperaturze pić piwo?

Piwo przez większość osób kojarzone jest dwojako: w formie dopiero co wyciągniętej z lodówki, jeszcze pokryte chłodnym szronem, lub pod postacią gorącego grzańca z dodatkiem soku malinowego, cytrusów i korzennych przypraw. I chociaż spora grupa traktuje ten trunek jako sposób na orzeźwienie i ochłodę w upalne dni, to tak naprawdę temperatura, w jakiej zgodnie z zasadami powinno zostać zaserwowane dane piwo, może różnić się w zależności od konkretnego typu piwa.

piwo

Od czego zależy kolor piwa?

Piwo jest trunkiem mającym wielu fanów zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Obecnie rynek piw w kraju jest naprawdę szeroki, oferuje zarówno produkty produkowane przemysłowo, jak i napoje rzemieślnicze, wytwarzane przez małe, lokalne browary. Chociaż jeszcze kilkanaście lat temu większość osób kojarzyła tylko piwo jasne i ciemne, to obecnie dostępna jest naprawdę szeroka gama produktów tego typu, zawierająca w sobie wiele ciekawych rodzajów piw i połączeń smakowych. Jedną z cech, która na pierwszy rzut oka pozwala ocenić typ piwa, jest jego barwa.

piwa

Piwa niemieckie. Czym się charakteryzują?

Niemcy są krajem, które słynie z zamiłowania do piwa. W tym kraju produkuje się mnóstwo tego trunku, a oferowane produkty charakteryzują się naprawdę wysoką jakością. W Niemczech nie tylko produkuje się najwięcej piwa – ten kraj jest jednym z miejsc, w którym piwo jest najchętniej i najczęściej spożywanym trunkiem alkoholowym. To właśnie w Niemczech obchodzi się ogromny i głośny festiwal na cześć piwa – Oktoberfest.

szklanki piwa obok szyszek chmielu

Jak uprawia się chmiel?

Chmiel to roślina, która większości kojarzy się z produkcją piwa. Dodanie jej w procesie warzenia pozwala uzyskiwać napój o odpowiednim smaku i aromacie. Niemniej warto wiedzieć, że chmiel znajduje zastosowanie nie tylko przy wytwarzaniu alkoholu, ale i również w szeroko pojętej branży spożywczej. Szyszki oraz liście chmielu po odpowiednim przygotowaniu mogą być nawet dodatkiem do różnych dań i sałat. Zanim jednak zostaną wykorzystane, trzeba je pozyskać. Jak wygląda ten proces?